DİŞ ÇEKİMİ SONRASI AĞRI

DİŞ ÇEKİMİ SONRASI AĞRI

Tedavi edilemeyecek durumdaki dişlerin çekilmesi gerekebilir. Diş çekiminden sonra ağızda bir yara oluşur. Çekimi takiben bu yara bölgesinde hafif bir ağrı ve acı normal kabul edilmektedir. Bu ağrı uyuşukluk azaldıkça artar ve birkaç gün sürebilir. Genellikle bu ağrı, ağrı kesici ilaçlar ile geçer veya hastayı rahatsız etmeyecek kadar azalır. Bu nedenle diş çekiminden sonra uyuşukluk geçmeden bir ağrı kesici alınması tavsiye edilmektedir. Ancak kanamayı arttırıcı etkisi olduğu için aspirin ve türevi ilaçlar alınmamalıdır.

Diş çekimi sonrasında sızıntı şeklinde hafif bir kanama da normal kabul edilir. Bu kanama tükürüğü boyar ve hastalar ağızlarının kan dolduğunu sanarak tükürmek isteyebilirler. Bu yanlış bir uygulamadır, çünkü tükürdükçe yaranın kanaması artabilir. Kanamanın fazla olduğu düşünülüyorsa diş hekimine başvurulabilir.

Diş çekiminin zorluğuna göre şişlik gelişebilir. Bu şişlik birkaç gün içinde azalarak kaybolur. Çekim bölgesinde gelişen şişliği engellemek veya daha az olmasını sağlamak için bir poşete sarılı buz uygulanmalıdır. Çekim yerindeki yanak üzerinden uygulanan buz hem bölgenin daha az şişmesini hem de daha az kanama ve ağrı olmasını sağlar. Buz uygulaması 5-10 dakikalık aralıklarla yapılmalıdır. Aralıksız buz uygulanırsa yanak donabilir.

Diş çekiminden birkaç gün sonra ağrı iyice azalmış veya tamamen kaybolmuş olur. Çekimden 2 veya 3 gün sonra başlayan şiddetli, zonklar tarzda ağrı, sıcaklık hissi, kötü ağız kokusu, ağzın az açılması, ateşin yükselmesi alveolit’i gösteriyor olabilir. Alveolit diş çekim yarasının iltihabıdır ve vakit kaybetmeden diş hekimine başvurulmalıdır. Çekim yarasının iyileşmesinin bozulması temel nedendir. İyileşmenin bozulmaması ve alveolit gelişmemesi için çekimden sonra ilk 24 saat sigara ve alkol içilmemeli, kuvvetli emme ve tükürme hareketleri yapılmamalı, yara hiçbir zaman dille veya kürdan, peçete gibi bir yabancı cisimle karıştırılmamalıdır. Eğer dikiş atıldıysa yanak çekiştirilerek yaraya bakılmaya çalışılmamalıdır. Bu hareket yaranın açılmasına neden olabilir. Bunlarla birlikte çekimden sonra yenen sert ve taneli yiyecekler de yaraya kaçabilir veya yarayı zedeleyebilir. Diş çekim yarasının temiz kalması için işlemden 24 saat sonra normal ağız bakımına devam edilebilir.

Alveolit gelişen durumlarda hemen diş hekimine başvurulmalıdır. Yaranın temizlenmesi, antibiyotik ve ağız gargaralarının kullanılması gerekebilir. Alveolit tedavi edildiğinde birkaç gün içinde iyileşir ve hasta rahatlar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.