DİŞ HEKİMLİĞİ CERRAHİSİ NEDİR?

DİŞ HEKİMLİĞİ CERRAHİSİ NEDİR?

Ağız boşluğu içerisinde yer alan yumuşak doku (yanak, damak, dil, dudak gibi) ve sert dokuları (dişler, kemikler) ilgilendiren her türlü rahatsızlığın teşhisini ve cerrahi tedavisini lokal anestezi, genel anestezi veya sedasyon anestezisi altında ameliyathane ortamında operasyonlar yaparak gerçekleştiren bir bölümdür.

» İmplant nedir?

İmplant, diş eksikliği yaşanan bölgeye, çevredeki dişlere ve dokulara zarar vermeden cerrahi yöntemlerle yerleştirilen yapay diş köküdür.

» Diş eksikliği yaşayan herkese implant tedavisi yapılabilir mi?

EVET, implant yapılırken en önemli kriter implantın kemikle kaynaşmasını engelleyecek sistemik bir rahatsızlığın bulunmaması ve implant yapılacak bölgede yeterli kemik desteğinin olmasıdır. Ancak sistemik yönden diyabet (şeker hastalığı) gibi iyileşmeyi engelleyecek bir hastalık, eğer ilaçlarla kontrol altında tutuluyorsa, implant uygulaması için engel oluşturmamaktadır.

» İmplantı vücudum reddeder mi?

İmplant vücutla mükemmel uyumlu bir materyal olan titanyumdan yapılmıştır. Buna bağlı olarak vücut implanta karşı herhangi bir yabancı cisim reaksiyonu oluşturup implantı reddetmez.

» Üst çenedeki azı dişlerinden bir tanesi çekilmiş, yeri iyileşmiyor ve yenilen içilen gıdalar burundan geliyor ise ne yapılmalıdır?

Üst çenedeki azı dişlerinin kökleri sinüs denilen boşluğa çok yakın veya bu boşluğun içinde yer alıyor olabilirler. Çekim sonrasında sinüs ağız ortamına açılabilir. Bu hem koku yapabilir hem de iyileşmeyen bir yaraya sebep olabilir. Bu boşluğun kapatılması ve diş çekim yerinin iyileştirilmesi için derhal bir çene cerrahisi uzmanına başvurmanızı öneririz.

» Protez yapılmadan önce ağızda cerrahi bir hazırlık yapmak gerekir mi?

Her hastada olmasa da bazı hastalarda protez öncesi cerrahi bir müdahale yapmak gerekli olabilir. Özellikle uzun zaman önce dişlerini kaybetmiş veya ileri yaştaki hastalarda ağızda protezin oturacağı kemik alan olmayabilir. Kimi zamanda kullanılan eski protez ağızda vuruklara ve bir takım doku düzensizliklerine sebep olmuş olabilir. Dolayısıyla bunlar düzeltilmeden sağlıklı bir ölçü alıp, uygun bir protez yapmak mümkün olmayacaktır.

» Ağız, çene ve yüz bölgesine herhangi bir darbe geldiğinde yapılması gereken nedir?

Eğer herhangi bir beyinsel hasar yok ise hasta, ağız, çene ve yüz kemiklerinde kırık şüphesi ile bir çene cerrahisi uzmanına yönlendirilmelidir. Gerekli radyolojik tetkikleri yapılmalı ve eğer çenede kırık varsa zaman geçirilmeden tedavisi yapılmalıdır.

» Diş kaynaklı abselerin (enfeksiyonların) tedavisinde yapılan en önemli hata nedir?

Diş kaynaklı abseler ağız içinde veya ağız dışında içi iltihap dolu şişlikler olarak karşımıza çıkmaktadırlar. Bu iltihaplı şişliklerin derhal cerrahi olarak açılıp, içindeki iltihabın boşaltılması gerekmektedir. Hastaların sıklıkla sadece antibiyotik alarak kendi kendilerini tedavi etmeye çalışmaları, abse direne edilmediği için tedaviyi güçleştirmektedir.

» Gömülü yirmi yaş dişimi çektirirken veya çektirdikten sonra ağrı duyacak mıyım?

Gömülü dişleriniz fakültemizde, lokal anestezi ve sedasyon (damariçi ilaç verilerek yarı uyur halin sağlanması) altında size kesinlikle bir ağrı vermeden çekilir. Sonrasında ise önerilere uymanız durumunda bir ağrı yaşamanız olasılığı çok düşüktür.

» Diş hekimine gelmekten ve tedavi olmaktan çok korkuyorum. Ne yapabilirim?

Diş hekimine gelmek eskiden beri korkulan bir olay olmasına rağmen artık teknolojideki gelişmelerle birlikte korkmanıza gerek yoktur. Fakültemizde genel anestezi (narkoz) ve sedasyon imkanı vardır. Yani tedavileriniz yapıldığı sırada ağrı duymazsınız.

» Ağız içi cerrahi işlemler nasıl yapılır?

Ağız cerrahisi, ameliyathane koşullarında ve steril bir ortamda bu konuda uzman olan kişiler tarafından yapılmaktadır. Çoğunlukla lokal anestezinin, yani ilgili bölgenin iğne yapılarak uyuşturulması ile gerçekleştirilen ağız içi cerrahi müdahaleler, kimi zaman da hastalara genel anestezi (narkoz) veya sedasyon yöntemi ile yapılabilmektedir.

» Genel anestezi (narkoz) ve sedasyon nedir?

Genel anestezi, hastaya damar içi ilaçlar ve bayıltıcı gaz verilerek narkoz halinin sağlandığı anestezi tipidir. Çoğunlukla korkulu ve endişeli hastalarda, mental retarde (zihinsel engelli) kişilerde ve lokal anestezinin yeterli olmadığı vakalarda tercih edilmektedir. Sedasyon ise hastaya sadece damar içi ilaçlar verilerek yarı uyur halin sağlandığı anestezidir. Sedasyonun uyuşturucu etkisi yoktur, dolayısıyla cerrahi yapılacak bölgenin uyuşması için hastalara ayrıca lokal anestezi de yapılmaktadır.

Leave a Reply

Your email address will not be published.